Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
ΛΕΒΑΔΟΣ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑ
Κατά μια παράδοση, η πόλη ονομαζόταν παλαιότερα Μίδεια και ήταν χτισμένη σε λόφο. Αργότερα μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από τον Αθηναίο Λέβαδο, που εγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Λιβαδειά ήταν περίφημη για το πανάρχαιο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο είχαν επισκεφθεί και συμβουλευθεί ο Κροίσος, ο Μαρδόνιος, ο Αιμίλιος Παύλος κ.α. Πήρε μέρος στο κοινό των Βοιωτών και ακολούθησε την τύχη των άλλων βοιωτικών πόλεων. Το 395 π.Χ. λεηλατήθηκε από τον Λύσανδρο και το 86 π.Χ. από τον Μιθριδάτη, γνώρισε όμως ιδιαίτερη ακμή κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα.
Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας, και ερείπιά της ήλθαν στο φως μετά από ανασκαφές. Τα περισσότερα (λουτρό, αγορά, δρόμος, μητρώο) καθώς και μεγάλος αριθμός επιγραφών χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. ως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
Ο σημαντικότερος όμως αρχαιολογικός χώρος είναι το μαντικό ιερό του Τροφωνίου, το οποίο εντοπίστηκε και ανασκάφηκε στην αριστερή όχθη της Έρκυνας, στο όρος του Αϊ - Λια. Το ιερό αυτό άλσος, το οποίο περιγράφει αναλυτικότερα ο Παυσανίας, λειτουργούσε μέχρι την κατάργηση των παγανιστικών τελετουργιών από τον Θεοδόσιο Α΄. Μέσα στο άλσος, εκτός από το ιερό του Τροφωνίου, υπήρχαν χώροι ή κτίσματα αφιερωμένα στη λατρεία της Αγαθής Τύχης, του Αγαθού Δαίμονος, της Αρτέμιδος, του Ερμή, του Διονύσου και θεοτήτων του τοκετού. Υπήρχαν επίσης ο τάφος του Αρκεσίλαου, ιερά του Απόλλωνα και της Δήμητρας, καθώς και ημίεργος ναός του Διός Βασιλέως, προς τιμήν του οποίου τελούνταν κατά τον μήνα Πάναμο τα Βασίλεια, γιορτή με αγώνες και πομπές κανηφόρων που καθιερώθηκε το 371 π.Χ. σε ανάμνηση της νίκης των Βοιωτών στα Λεύκτρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
πολυ ωραιο το αρθρο για την πολη μας!μονο μια μικρη ενσταση για την αλλαγη του ονοματος της πολης σε ΛΙΒΑΔΕΙΑ! ενα ονομα το οποιο δεν παραπεμπει πουθενα και αναιρει το παρελθον της πολης μας! θα επιθυμουσα μια απαντηση κ φυσικα οχι την φθηνη δικαιολογια της δημοτικης! ευχαριστω!! κων/νος μακρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις απολυτο δικιο.Απλως διατηρησα το κειμενο της Βικιπαιδειας.Πληροφοριακα,το λανθασμενο Λιβαδεια προερχεται απο το λιβαδι,λιβαδοτοπι(< λέξη της μεταγενέστερης ελληνικής λιβάδιον < αρχαία ελληνική λιβάς, λιβάδος)Οποιαδηποτε αλλη ερμηνεια ειναι καλοδεχουμενη.Εγω ευχαριστω για το ενδιαφερον σου
ΑπάντησηΔιαγραφή